Architecture and Home Design

Architecture, Interior, House and Home Design News
Subscribe

Former Birdseve HQ refurbished by ESA Architects, in Surrey, United Kingdom

July 13, 2013 By: archinhome Category: Architecture

Former Birdseve HQ refurbished is designed by ESA Architects, located in Surrey, United Kingdom.
As well as replacing the external cladding and refurbishing the existing 17,000sq m building ESA has got consent to replace the original 1963 annex with a brand new 10,000M2 three-storey modern addition, forming a new public court in the space between the two buildings. The consented proposals have received the backing of English Heritage, the organisation protecting listed buildings in England.

Former Birdseve HQ refurbished by ESA Architects, in Surrey, United Kingdom 1

The original building harbors tales of penguins and crocodiles roaming the two existing courts in the days when Birdseye inhabited the offices! The external landscaping, including the original John McCarthy bronze bird sculptures, will also be refurbished along with the re-organisation of the surrounding carparks and formal road-side lawns to complete the setting of what will be a powerful ensemble of twentieth and twenty-first century office architecture.

Former Birdseve HQ refurbished by ESA Architects, in Surrey, United Kingdom 2

ESA Architects, with offices in London, Hull and Poland, has gained planning consent for the iconic 1960’s former Birdseye HQ in Walton-on-Thames, Surrey. The existing modern ‘campus’ building is listed Grade ll and was bought by ESA’s client, Green Property, in 2006. The original aluminium-clad building, designed by Sir John Burnet Tait, is very much of its time and a classic example of a purpose-built out of town post war office headquarters.

Former Birdseve HQ refurbished by ESA Architects, in Surrey, United Kingdom 3

Former Birdseve HQ refurbished by ESA Architects, in Surrey, United Kingdom 4

Stryker New Medical Technology Facility Design by ESA Architects, in Newbury, Berkshire, United Kingdom

July 06, 2013 By: archinhome Category: Architecture

This Stryker New Medical Technology Facility is designed by ESA Architects, located in Newbury, Berkshire, United Kingdom.
Although the building has been designed for the specific needs of the client, requiring some deep-plan assembly areas, an important aspect of the original brief was to ensure that the base-building could revert back to a regular ‘institutional’ office building that conformed to typical BCO codes of practice.

Stryker New Medical Technology Facility Design by ESA Architects, in Newbury, Berkshire, United Kingdom 1

Externally the proposed building uses a palette of three materials; glass, bronzed metal cladding and cellular translucent polycarbonate panels to the assembly areas.

The consultant team included Cushman Wakefield (Project management), Meinhardt (M+E and Structures), Stuart Pearson (Landscape), Peter Bretts (Highways), WT Partnership (QS) and Barton Wilmore as Planning Consultants.

Stryker New Medical Technology Facility Design by ESA Architects, in Newbury, Berkshire, United Kingdom 2
(more…)

Land Securities Office and Marketing Space Design by ESA Architects, in Leeds, United Kingdom

June 12, 2013 By: archinhome Category: Architecture, Interior Design

This Land Securities Office and Marketing Space is designed by ESA Architects, located in Leeds, United Kingdom.
The 8,500 sq ft floor plate features a “living wall”, which snakes its way from end to end subtly changing colour as it goes. The wall divides ‘public’ from working spaces, manifesting itself in various forms in its journey from end to end of the space. It starts at reception, coloured orange and on its way encloses meeting rooms, work stations, a library and kitchens. It culminates in the marketing suite in the form of a backdrop/servery, by which time it has become a deep red. Full height glazing overlooking the Trinity Quarter allows Land Securities to reveal the development site to visitors at exactly the right moment in the presentation.

Land Securities Office and Marketing Space Design by ESA Architects, in Leeds, United Kingdom 2

Bamboo flooring has been used, delivering a low-cost, hardwearing alternative to hardwood.

Commenting on the project, creative director of ESA Nic Sampson said: “The living wall is an organizing device which threads its way through the office, functioning as a dual working and marketing space. It establishes a strong theme that Land Securities staff and visitors can identify with. They have immediately taken the new space to their hearts and pride in their environment is evident in the way in which they are tending it and the way they show off their facilities to visitors.”

Land Securities Office and Marketing Space Design by ESA Architects, in Leeds, United Kingdom 1
(more…)

  • Categories

  • Recent Posts

  • Archives

  • Friends

    Modern Living Room, Interior Design by SMA Mobili Spa 5
  • Nuler-Cudahy Residence Interior by David Coleman Architecture