Architecture and Home Design

Architecture, Interior, House and Home Design News
Subscribe

Peninsula Residence, House with Lake View in Lake Austin by Bercy Chen Studio

July 24, 2013 By: archinhome Category: Beach House Design, Home Design, luxury home design, Modern Home

Peninsula Residence, House with Lake View, designed by Bercy Chen Studio, located in Lake Austin, Texas, United States. The project begins with a 1980′s home-builder house fronting on lake austin. The original design did not harness views to the lake and Mount Bonnell, nor did it respect the ecological sensitivity of its site. The challenge was to develop a sensitive and inventive result out of a pre-existing condition. Through the use of glass, steel, detailing and light the home has been adaptively reinvented. Reflection, translucency, color and geometry conspire to bring natural light deep into the house. A new solarium, pool, and vegetative roof are tuned to interact with the natural context. Exterior materials and refined detailing of the roof structure give the volume clean lines and a bold presence, while abstracting the form of the original dormers and gable roof. Further connecting the home to its site, the roof begins to dissolve where a glass clad chimney and slatted wood screen stand in relief against the sky. [ View Annie Residence by Bercy Chen Studio ]

Peninsula Residence, House with Lake View in Lake Austin  1
(more…)

Swell House, Single Family House by Studio ST

July 04, 2013 By: archinhome Category: Architecture, Home Design

Swell house, Single Family House was designed by Studio ST. The roof is sloped west towards the yard so that it can be seen from the yard and to avoid draining where the east bedroom windows are. It then changes direction and slopes towards the east where it connects to the vertical planks both visually and for drainage. On the morphed roof structure (above the existing house) the planks are perpendicular to the ridge so that they can be made of flat pieces. Where possible they are extended vertically and draped over the existing vertical structure, creating a double skin buffer for natural air circulation. The existing vertical structure and foundations remain. Where they continue out of the double skinned area they are clad with the original horizontal clapboard. On the north façade the entrance door is cut out of the planks and on the south façade the planks are twisted horizontally to create louvers that swing open where the kitchen connects to the yard (under the cantilevered volume).

Swell house, Single Family House by Studio ST 1

Swell house, Single Family House by Studio ST 2
(more…)

  • Categories

  • Recent Posts

  • Archives

  • Friends

    Modern Living Room, Interior Design by SMA Mobili Spa 5
  • Nuler-Cudahy Residence Interior by David Coleman Architecture