Architecture and Home Design

Architecture, Interior, House and Home Design News
Subscribe

Slice House, in Atlanta by Studio ST Architect

July 05, 2013 By: archinhome Category: Architecture, Home Design

Slice House, located in Atlanta, United States, designed by Studio ST Architect. The house is an extruded box from which slices were cut to reduce the square footage and create an intelligent and beautiful house. Cuts into the basic form reveal its shape and functions. A slice in the front of the house places the carport on an incline and conceals the parked car from the street. A large opposing slice on the south side removes a volume to create a covered sun deck. A number of other slices give form to the entry, dining room, and several windows.The sum of the slices is a set of spaces simple in their design and materials yet spatially intriguing. Each window was carefully placed to maximize the home’s connection to nature and light.

Slice House, in Atlanta by Studio ST Architect 1

The Slice House is a comfortable family home for a small lot of 25 ft x 100 ft with a footprint of 16 ft x50 ft. The total enclosed heated area is 1400 sq ft. In addition, there is a covered carport wedged directly under the house with a convenient stair to the entry foyer. A covered deck on the south side extends the great room, creating a seamless indoor-outdoor living area.

Slice House, in Atlanta by Studio ST Architect 2
(more…)

Swell House, Single Family House by Studio ST

July 04, 2013 By: archinhome Category: Architecture, Home Design

Swell house, Single Family House was designed by Studio ST. The roof is sloped west towards the yard so that it can be seen from the yard and to avoid draining where the east bedroom windows are. It then changes direction and slopes towards the east where it connects to the vertical planks both visually and for drainage. On the morphed roof structure (above the existing house) the planks are perpendicular to the ridge so that they can be made of flat pieces. Where possible they are extended vertically and draped over the existing vertical structure, creating a double skin buffer for natural air circulation. The existing vertical structure and foundations remain. Where they continue out of the double skinned area they are clad with the original horizontal clapboard. On the north façade the entrance door is cut out of the planks and on the south façade the planks are twisted horizontally to create louvers that swing open where the kitchen connects to the yard (under the cantilevered volume).

Swell house, Single Family House by Studio ST 1

Swell house, Single Family House by Studio ST 2
(more…)

  • Categories

  • Recent Posts

  • Archives

  • Friends

    Modern Living Room, Interior Design by SMA Mobili Spa 5
  • Nuler-Cudahy Residence Interior by David Coleman Architecture